• Merodestraat - image 1
  • Merodestraat - image 2
  • Merodestraat - image 3
  • Merodestraat - image 4
  • Merodestraat - image 5
  • Merodestraat - image 6
  • Merodestraat - image 7
  • Merodestraat - image 8
  • Merodestraat - image 9

4 NoM woningen Merodestraat 6-6C Tilburg

Eerste NoM koopwoningen in Tilburg

De Nul op de Meter (NoM) woningen aan de Merodestraat zijn begin 2018 de eerste NoM koopwoningen die in Tilburg zijn gebouwd. En daar zijn we best wet trots op. We delen die trots met onze samenwerkingspartner Innozaam, die het ontwerp van de installatie technische voorzieningen voor haar rekening heeft genomen.

Vervallen plek

We kwamen in contact met de eigenaar van een oud bedrijfspand aan de Merodestraat. Er moest hier iets gebeuren. Renovatie was niet meer economisch haalbaar, dus werd besloten om een plan voor vervangende nieuwbouw uit te werken. Appartementen bleken niet haalbaar en niet wenselijk op deze locatie. Er werd uiteindelijk gekozen voor 4 betaalbare grondgebonden woningen.

Geavanceerde NoM woning

Maar niet zomaar woningen. We zijn uitgegaan van een relatief standaard plattegrond-indeling, dat wel, en hebben die zoveel mogelijk geoptimaliseerd. Ondanks de relatief smalle beukmaat zijn 3 slaapkamers op de verdieping te realiseren. Het speciale van deze woningen is het NoM concept: Nul Op de Meter. Dus deze woningen hebben een standaard energie verbruiksrekening van 0 euro.

Twee klimaatzones

Alle NoM woningen zijn zeer goed geïsoleerd, en voorzien van WTW balansventilatie, zonnepanelen, warmtepomp, ed. Maar onze NoM woningen gaan een stap verder. Ze zijn voorzien van een warmte-koude opslag (WKO) door middel van een SolarFreezer. Dit is een soort water-bufferzak die in dekruipruimte is geïnstalleerd en dienst doet als WKO. Maar het meest bijzondere aan de NOM installatie is het gescheiden klimaatregelsysteem. Dit systeem is uitgerust met twee klimaatzones. Hierdoor kunnen de slaapkamers koeler en de woonkamer warmer ingeregeld worden. En dat mag als een ultieme luxe gezien worden die normaal alleen in luxe villa’s te vinden is.

Staalbouwsysteem

Verder is het bouwkundig gezien ook geen standaard traditioneel gebouwde woning. De wanden en vloeren zijn niet van steen, kalkzandsteen en beton, maar zijn uitgevoerd in een innovatief staalbouwsysteem, dat vervolgens is afgewerkt met plaatmaterialen, isolatiepanelen en gelijmde baksteen voorgevel.

Bouwjaar 2017-2018