• Witbrant - image 1
  • Witbrant - image 2
  • Witbrant - image 3
  • Witbrant - image 4
  • Witbrant - image 5
  • Witbrant - image 6
  • Witbrant - image 7
  • Witbrant - image 8
  • Witbrant - image 9

Prijsvraag villa Boszone Witbrand Oost

Witbrant Oost

In 2005 vordert de nieuwbouwwijk Witbrant Oost al gestaag. Een groot deel van de woningen is inmiddels bewoond. De individuele 22 villakavels aan de bosrand moeten nog worden uitgegeven.

Opvallende opgave

De geplande villa’s worden gesitueerd tussen de bestaande wijk en de monumentale bosrand. Uitgangspunt voor de wijk was dat deze bosrand zoveel mogelijk zichtbaar zou blijven. Nu gaan de zelfbouwers in twee lagen vóór de bosrand bouwen. Er dreigt een conflict? Het zicht op de bosrand blijft behouden door het uitgeven van brede kavels met een relatief smal en diep bebouwingsvlak. Hierdoor ontstaan in theorie groene corridors tussen de woningen, die het uitzicht vrijlaten. Overigens laat het bestemmingsplan een relatief breed bouwblok toe in verhouding tot de groene corridors: 13 meter tegen 7 meter. Dat is veel gebouw met relatief smalle open groene doorzichten.

Paradox

Wil het idee van de groene doorzichten werken, dan zal het woningontwerp hierop duidelijk moeten anticiperen. Het moet inspelen op de wens van de gedachte.

Er ontstaat een interessante paradox. Enerzijds wordt een doorzicht naar het bos verlangd, maar anderzijds zal de bewoner een leefbare privéwoning willen bouwen. Hij wil privacy in zijn huis en liefst ook in zijn tuin. Een conflict tussen openbaar en privé dat een spannende oplossing vraagt. In deze paradox ligt een interessante ontwerpopgave besloten.

Uitgangspunt

Het spel met de problematiek openbaar - privé en de paradox van wonen op deze plek worden de belangrijkste dragers voor het ontwerp. De langgerekte woning krijgt aan één zijde verkeerszone die uitloopt in de woonkamer. Deze wordt besloten door een 2 verdiepingen hoge een glaswand van experimenteel smeltglas. De eigenschappen van dit glas zijn de drager voor het spel met de transparantie. Haaks bekeken is het glas grotendeels transparant maar hoe schuiner de zichtlijn hoe minder transparant. He gebouw verheft zich van zijn omgeving en is toch onderkelderd. De dichte voorgevel geeft de bezoeker over de loopbrug geen contact met binnen. Op de verdieping is de werkruimte juist geheel in glas en zichtbaar. Maar wel van afstand, zodat de privacy uiteindelijk toch gewaarborgd blijkt.
Een bijzondere woning! Die zich naar de passant lijkt te openen maar juist het tegendeel blijkt te doen en de privacy van zijn bewoners koestert.

Prijsvraag: 2005