• Havenkwartier
  • Havenkwartier
  • Havenkwartier
  • Havenkwartier
  • Havenkwartier
  • Havenkwartier

woontoren en horeca Piushaven 17

Eerste ontwikkeling aan de nieuwe Piushaven

De plannen om het Piushavengebied om te vormen tot een woon-werk-recreatiegebied lopen al lang. Eind 1999 heeft de Gemeente Tilburg het Regiedocument Piushaven gepresenteerd om deze plannen richting te geven. Toch heeft het nog tot november 2008 geduurd voordat het eerste nieuwbouwproject daadwerkelijk gerealiseerd werd: HAVENKWARTIER. Dit project aan de Piushaven 17 is opgezet door een particuliere ontwikkelaar en bestaat uit een appartemententoren gecombineerd met een horecagebouw en inpandige parkeerfaciliteiten.

Combinatie van oud en nieuw

Begin 60-er jaren van de vorige eeuw zijn grote graansilo's op het dak van de oude graanloods geplaatst. Ze hebben het beeld aan de Piushaven tot ver in de 90-er jaren gedomineerd. Met deze silo's in gedachte is het ontwerp van de huidige woontoren ontstaan. Wonen in een silotoren. In totaal zijn er 13 woningen in ondergebracht. De oude loods is herbouwd naar historisch voorbeeld en geschikt gemaakt voor horeca invulling. Achterin dit gebouw heeft ook het parkeren voor de bewoners een plaatsje gekregen.

Metaal en baksteen

De lelijke industriedeuren die in de 90-er jaren aan de loods zijn toegevoegd hebben in de nieuwe opzet van de horeca-loods plaats moeten maken voor beglaasde vouwdeuren. Laat de terrassen maar komen! Binnen in de horeca zijn de houten spanten prominent aanwezig. Samen met de combinatie van oud- en nieuw metselwerk bepaalt dit de imposante, industriële sfeer in de loods. De vrij ingehangen verdiepingsvloer doet hier geen afbreuk aan.

De silo-woontoren heeft een veel moderner industrieel gezicht gekregen. De lichtkleurige 'Dazzle gevel' is bezet met een metalen schubben-vlies. In de golfbeweging van het water. Hierin zijn de onregelmatige gaten van de ramen geïntegreerd.

Woningen

Op de hoogste 6 lagen van de 30 meter hoge toren is één appartement per laag gerealiseerd. Hierdoor is in de woonkamers een prachtig uitzicht over het stadspanorama van bijna 360 graden te bewonderen.

Bouwjaar: 2009