Meesterproef 2001 - studie ECUDORP Almere
onderzoek naar verplaatsing van het kunstenaarsdorp Ruigoord naar een nieuwe ecologische locatie ECUDORP in Almere

planoverzicht

Meesterproef

DeMeesterproef is in 1999 in het leven geroepen door de toenmalige Vlaamse Bouwmeester bOb van Reeth, met het doel pas afgestudeerde architecten in contact te brengen met de overheid als opdrachtgever, door daadwerkelijk een project ter uitwerking en uitvoering aan te bieden. Per 2001 is dit initiatief ook de toenmalige Nederlandse Rijksbouwmeester Jo Coenen opgepakt, en verzorgen de ateliers van beide bouwmeesters gezamenlijk de Meesterproef.
Eén pas afgestudeerde student van elke Vlaamse en Nederlandse hogere architectuuropleidingen krijgt de mogelijkheid kennis te maken met projecten van de overheid. Dit zijn in totaal zo'n 11 afgestudeerden per 2 jaar. De insteek van het project is dat in een interne werkweek elke pas afgestudeerde architect een schetsontwerp mag maken voor een door een overheid of semi-overheid voorgedragen project. Het project dient in de uitwerking een hoog architectonisch gehalte te krijgen, met de bedoeling het uiteindelijk ook daadwerkelijk uit te voeren. Dit laatste uiteraard als beide partijen tot elkaar komen.

Johan van de Ven was in 2001 één van de 11 gelukkigen, en heeft als afgestudeerde namens de Academie voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg deel mogen nemen.

Ecudorp - Ontwerpuitgangspunten

Mijn ontwerpopdracht in de meesterproef 2001 was van stedenbouwkundige aard. Gemeente Almere had bij Atelier Rijksbouwmeester de vraag neergelegd om een initiatief verder uit te werken. Het betrof het voornemen om de bewoners van de Amsterdamse kunstenaarskolonie Ruigoord naar Almere te halen. Gemeente Almere stelt een flink terrein beschikbaar, waar op basis van ecologische gedachten een stedenbouwkundig plan geïnitieerd kan worden.

De wens van de opdrachtgever was te proberen structuur in de 'wilde' ideeën van de Ruigrokkers te brengen. Ik heb een voorstel gedaan dat op drie punten daarin een weg zoekt. Als eerste probeer ik te voorkomen dat het hele terrein wordt bebouwd met vrijstaande eigenbouwsels. Ik groepeer de woningen en kluster deze rond een groene binnenplaats. Als tweede probeer ik in deze besloten gemeenschap externe invloeden te integreren. Ik gebruik hiervoor het bestaande fietspad dat ik het woongebied laat doorsnijden, en opwaardeer tot een heuse kunstroute die door de Ruigoorders zelf wordt ingericht en vernieuwd. Samen met het plukbos met kunstobjecten en follies en het evenemententerrein doorbreekt dit het mogelijke isolement. Als derde plaats ik ruwe stenen muren waartussen de Ruigrokkers hun woningen en ateliers kunnen bouwen. Bovendien bouw ik de mogelijkheid in dat ateliers en woningen in de loop der jaren kunnen worden uitgebreid, binnen de structuur van de muren. Vrij bouwen en knutselen binnen grenzen in Ecudorp.